Beneficiile masajului intr-un stil de viata modern

In ultimii 50 de ani, oamenii si-au schimbat radical stilul de viata. Asa-numitul ,,stil de viata modern” ocupa un rol decisiv in aparitia multor afectiuni. Din pacate acest progres este insotit si de o serie de neajunsuri, iar printre cele mai comune, sunt amintite: sedentarismul, nutritia inadecvata, fumatul, stresul, poluarea, abuzul de alcool si alte substante nocive, dezechilibrul spiritual si moral. Afectiunile cauzate de acesti factori nesanatosi au fost numite “boli ale confortului” sau “boli ale prosperitatii”  si includ obezitatea si alte boli metabolice, boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii, afectiuni neuropsihice, muscoscheletale etc.

Studiile arata ca oboseala a devenit o problema majora cu care se confrunta stilul de viata modern. Stresul, printre care denumit si ,,boala secolului XXI, face parte din stilul de viata modern. Stresul este o afectiune de care sufera din ce in ce mai multi oameni in societatea moderna. Sedentarismul este un insotitor tot mai frecvent al alimentatiei nesanatoase si un dusman din ce in ce mai mare al sanatatii globale. Balonarea, este o consecinta a stilului de viata modern. Omul modern se confrunta tot mai frecvent cu probleme de digestie si in special cu balonarea si constipatia care sunt  simptome cat se poate de neplacute.

Pentru toate aceste aspecte neplacute ale unui stil de viata, considerat incorect, a stilului de viata modern, exista si un ,,leac”: masajul. Beneficiile masajului, atat de numeroase sunt recunoscute ca fiind utile intr-un stil de viata modern. Masajul, efectuat prin manevre lente, blande, constituie un mijloc deosebit de eficient in combaterea stresului. Manevrele calmante sunt indicate impotriva incordarilor excesive, a tensiunilor psihice, a durerilor si a starii de neliniste, de asemnea sunt folosite pentru obtinerea de efecte relaxante, ce duc la scaderea excitabilitatii si a contractilitatii musculare. Astfel, oboseala musculara intensa poate fi usor inlaturata prin masaj.

Efectul de relaxare, de inlaturare a oboselii, se obtine chiar prin relaxarea sistemului nervos si a sistemului endocrin, elimininand o serie de hormoni care induc starea de bine. Prin masaj se stimuleaza producerea de endorfine, substanta chimica din creier care produce sentimentul de fericire, de asemenea reduce nivelul hormonilor de stres ca adrenalina, cortisolul sau norepinefrina.

Masajul stimuleaza circulatia sanguina cat si circulatia limfatica si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Masajul mareste mobilitatea si flexibilitatea incheiturilor. Masajul ofera un bun efect vasodilatator si trofic, astfel capsulele articulare sunt nutrite iar articulatiie sunt mai sanatoase. Prin masaj se poate obtine un tonus mai bun al pielii si vindecarea rapida a leziunilor la nivelul tesutului moale. Masajul reduce stratul adipos si redobandeste elasticitatea si fermitatea pielii.

Efectele masajului se vad si in imbunatatirea digestiei, disparitia constipatiei si a balonarii, reglarea armonioasa a greutatii, eliminarea mai facila a grasimilor, si cresterea vitalitii pe ansamblu.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

 
Read previous post:
Masajul este un ritual de relaxare

Masajul este o arta, intrucat implica simtul vindecarii, senzitivitatea atingerii, perceptia si intuitia. Este un mod unic de-a comunica fara...

Close