Masajul de relaxare si “rasfatarea” receptorilor

Cand esti intr-o stare de indispozitie, sau atunci cand ai avut o zi mai grea, cand ai senzatia de oboseala, nu lasa grijile sa te doboare, ci rasfata-te cu un masaj de relaxare iar viata iti va surade si vei simti cu adevarat ca traiesti, ca esti un alt om. Masajul  de relaxare constituie o buna oportunitate sa te calmezi, sa reflectezi asupra vietii tale, sa iti asculti inima si sa meditezi asupra ceea ce intr-adevar vrei. Orele insuficiente de somn, stresul din viata cotidiana, oboseala acumulata pe parcusul activitatilor zilnice, toate duc la stari de nervozitate, anxietate, instabilitate, depresie, incapacitate de concentrare, tensiune psihica, afectand modul nostru de a ne comporta cu cei din jur. Disconfortul psihic se poate transforma extrem de usor intr-un disconfort fizic: tensiune musculara, palpitatii, ameteala, greata.

Pielea este un organ viu, nu o simpla membrana, de o mare importanta fiziologica. Pielea joaca un rol senzorial, multumita receptorilor nervosi microscopici, sensibili la pipait, durere si temperatura.

Pielea este dotata cu un numar foarte mare de receptori tactili, aflati intr-o stransa interactiune cu sistemul cerebral spinal si cel vegetativ. Aceasta este cea care preia cele mai multe informatii legate de lumea exterioara si le transmite mai departe, creierului pentru a fi prelucrate si filtrate prin procesul reflexogen.

Prin mecanism reflex, masajul poate stimula acesti receptori cutanati, receptorii fuziformi si muschii scheletici superficiali. Aceste structuri produc impulsuri care ajung la maduva spinarii, determinand la randul lor efecte variate, inclusiv asupra segmentului tratat. Astfel sunt explicate efectele somato-viscerale asupra organelor interne.

Masajul de relaxare are rolul de a stimula receptorii nervosi, producand o dilatare a vaselor de sange, crescand aportul de oxigen si de substante nutritive si oferind o stare generala de bine, de buna dipozitie asupra intregului organism.

Relaxarea musculara poate fi produsa si prin cresterea stimularii receptorilor senzoriali, stimulare indusa de masaj. Se pare ca masajul reduce tonusul muscular si intensifica circulatia sanguina si cea limfatica locala.  Aceste impulsuri senzoriale ajung la nivelul maduvei spinarii, de aici merg la nivel cerebral unde se elaboreaza raspunsul ce determina reducerea tonusului muscular.

Algoreceptorii sau nociceptorii receptioneaza stimulii durerosi. Astfel, masajul este ,,capabil de a rasfata” acesti receptori, diminuand durerea.
Masajul poate produce diverse efecte: relaxare, poate creste eliberarea de endorfine, poate diminua tesutul fibros, reda elasticitatea pielii, poate imbunatati circulatia limfatica si poate determina cresterea numarului macrofagelor.

Prin asocierea masajului cu aromoterapia, sunt stimulati si receptorii olfactivi. Responsabili de buna dispozitie sunt si receptorii auditivi, fapt pentru care un masaj de relaxare se completeaza perfect cu meloterapia (terapia prin muzica)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

 
Read previous post:
Stresul si masajul nu pot supravietui niciodata impreuna!

Stresul constituie o suprasolicitare a organismului, care determina aparitia unei tensiuni nervoase, a unei stari de iritabilitate, de agitatie cu...

Close