Masajul este un ritual de relaxare

Masajul este o arta, intrucat implica simtul vindecarii, senzitivitatea atingerii, perceptia si intuitia. Este un mod unic de-a comunica fara cuvinte, de-a impartasi energia, de-a experimenta bucuria relaxarii si  a linistei mentale. Ceea ce se produce in timpul unui masaj sub mainile terapeutului are o importanta profunda pentru cei interesati de sanatate, de armonia propriului corp. Masajul stimuleaza simtul tactil, acest simt primar al corpului uman si are un efect psihologic puternic, inlaturand tensiunea, incordarea corpului si a mintii.

Masajul constituie un adevarat ritual de relaxare, ajutand reducerea oboselii fiziologice. Aplicat prin manevre blande, lente, lungi, cu intensitate scazuta, in special daca este asociat cu uleiuri aromatice (aromaterapie) ofera un important moment de destindere. Cu ajutorul uleiurilor esentiale, masajul poate avea un puternic efect calmant, scazand tensiunile interne din corp.

Terapia calmanta si relaxanta prin masaj poate ajuta contracarand efectele stresului. Reducerea tensiunii muscculare prin masajul cu efect relaxant este in stransa legatura cu inducerea unei stari mentale pozitive. Masajul micsoreaza anxietatea, depresia, creste capacitatea de concentrare si creeaza stari de relaxare profunda, inlatura somnolenta din timpul zilei si insomnia.

Masajul are rolul de a micsora nivelul plasmatic de cortizol (hormonul stresului) si de a reduce starea de excitare a sistemului nervos simpatic, redand starea de echilibru a organismului. Efectele relaxante, decongestionante, pot fi evidente atunci cand masajul se aplica pe muschii solicitati de efort, oboseala musculara fiind usor inlaturata. Aplicat anumitor regiuni ale corpului, in special in zona cefei, poate duce la obtinerea efectelor decongestionante si linistitoare, asupra centrilor si a cailor nervoase, atat de importante in combaterea stresului. Aplicat la nivelul capului prin mecanisme vasomotoare derivative si decongestionante, regleaza circulatia endocraniana si imbunatateste functiile vegetative ale sistemului nervos central, reduce starea de incordare si favorizeaza somnul.

Prin detensionarea sistemului nervos cat si a celui endocrin , se obtine tocmai acest efect de relaxare, de inlaturare a oboselii, printr-un proces de eliminare a unor hormoni responsabili de starea de bine. Prin masaj se stimuleaza producerea de endorfine, substanta chimica din creier care produce sentimentul de fericire, de asemenea reduce nivelul hormonilor de stres ca adrenalina, cortisolul sau norepinefrina.

Pe langa capacitatea de-a elimina stresul, de-a relaxa musculatura, de-a detensiona si de-a induce o stare generala buna, masajul ofera numeroase beneficii si asupra aparatului cardiovascular, respirator, digestiv, etc. Stimuleaza cresterea circulatiei sanguine si limfatice, creste metabolismul bazal si ajuta la eliminarea toxinelor, prevenind totodata constipatia si balonarea (meteorism). Alte beneficii ale masajului sunt marirea mobilitatii si flexibilitatii incheieturilor, un tonus al pielii mai bun, vindecarea rapida a leziunilor la nivelul tesutului moale.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

 
Read previous post:
Lupta cu celulita cu ce ai in casa

Remediile naturiste preparate acasa sunt cele mai simple si mai accesibile metode de eliminarea a celulitei, dat fiind faptul ca...

Close